Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Άρθρο του Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθάρα για την 73η Π.Ο.Σ.

Με τον Ορειβατικό Βόλου στον Όλυμπο
Στην 73η Π.Ο.Σ.-100 χρόνια Όλυμπος
  Η φετινή 73η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στον Όλυμπο το περασμένο Σάββατο και Κυριακή, 20-21 Ιουλίου 2013, είχε κάποια ιδιαίτερη ιστορική σημασία για την Ελληνική Ορειβασία. Γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια ( 1913-2013) από την πρώτη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, το Μύτικα (υψ. 2.917 μ.), από το Χρήστο Κάκαλο, που καταγόταν από το Λιτόχωρο και τους Ελβετούς Frederic Boissona ( Φρεντερίκ Μπουασονά ) και Baud-Bovy ( Μπο-Μποβί) το 1913.
   Για το λόγο  αυτό, ενώ δεν ήταν η σειρά  να οργανωθεί στον Όλυμπο Πανελλήνια  Ορειβατική Συνάντηση –πραγματοποιείται  κάθε 10 χρόνια και είχε πραγματοποιηθεί  το 2010 η 70η Π.Ο.Σ.-αυτή τη χρονιά, το 2013, που συμπληρωνόταν τα 100 χρόνια από την πρώτη κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής, αποφασίστηκε να γιορτασθεί εκεί πάνω στον Όλυμπο, αυτό το σπουδαίο γεγονός. Με ένθερμη πρόσκληση η πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Λιτοχώρου Έλλη Τζιούκα κάλεσε τους ορειβάτες να συμμετάσχουν στη γιορτή αυτή, την οποία οργάνωσαν η Ελληνική Ορειβατική Ομοσπονδία και ο Δήμος Δίου-Ολύμπου και κατάρτισαν σχετικό πρόγραμμα. Και πραγματικά  45 ορειβατικά σωματεία και 700 ορειβάτες, σύμφωνα με δήλωση του Γ.Γ. του Ε.Ο.Σ. Λιτοχώρου, από όλη την Ελλάδα έδωσαν ένα «παρών» στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν εκεί στις πλαγιές και στις κορυφές του Ολύμπου.


    Έτσι, από τον  Ορειβατικό Βόλου μια ομάδα  από 15 άτομα με επικεφαλής τα  μέλη του Δ.Σ. Κώστα Λαούδη, Έφορο Ορειβασίας και Κυριάκο  Σταθάκη, Έφορο Τύπου και Δημοσίων  Σχέσεων, συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις ( εορταστικές και ορειβατικές ) που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ιστορικής αυτής Π.Ο.Σ.
    Το Σάββατο  το πρωί παραβρέθηκαν στη Δοξολογία,  με την παρουσία επισήμων της  Πολιτείας και της Ορειβατικής  Ομοσπονδίας, που τελέστηκε στην παλαιά ιστορική Μονή, που ιδρύθηκε από τον ΄Οσιο  Διονύσιο τον εν Ολύμπω, γύρω στα 1530-1546 και βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τα Πριόνια (υψ.830 μ), χωμένη μέσα στη χαράδρα του Ενιπέα, όπου μέχρι εκεί πηγαίνει το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια οι ορειβάτες άρχισαν την ανάβαση από τα Πριόνα (υψ. 1.000 μ.) με προορισμό το Οροπέδιο των Μουσών (υψ.2.670 μέτρα), δηλ. με δικά μας μέτρα ν’ ανεβείς πεζοπορία από τη θάλασσα του Αναύρου στην κορυφή « Πουριανός Σταυρός» του Πηλίου ( υψ. 1.610 μέτρα ). Αυτή είναι η πρώτη κλασική διαδρομή, που ανεβαίνει το ανηφορικό μονοπάτι στη χαράδρα του Ενιπέα, για να καταλήξει μετά από 3ωρη πορεία στον πρώτο σταθμό ανάπαυσης, στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (υψ. 2100 μ.). Στο μονοπάτι, σαν μερμηγκάκια, οι ορειβάτες, ο καθένας φορτωμένος τον ορειβατικό του σάκο, ανάλογα με το ρυθμό του ανέβαινε. Τα μέλη του Ε.Ο.Σ.Βόλου έκαναν μια στάση στο πρώτο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», που σ’ αυτό υπήρχε συνωστισμός ορειβατών και προχώρησαν με δεύτερο άλμα, στον προορισμό τους (Οροπέδιο των Μουσών), περπατώντας το επικλινές μονοπάτι, τα λεγόμενα «Ζωνάρια», κάτω από τις κορυφές Κακιά Σκάλα,  Μύτικα και το Θρόνο του Δία, άλλες τρεις ώρες περίπου. Και εκεί, στην Κοιλάδα των Μουσών, ήταν το πανηγύρι. Το Οροπέδιο των Μουσών ανάμεσα στα καταφύγια του Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης,«Γιόσος Αποστολίδης» (υψ.2.700 μ.) και «Χρήστος Κάκαλος» (υψ. 2.650 μ.) ήταν κατάσπαρτο από πολύχρωμες ορειβατικές  σκηνούλες, που είχαν στήσει ορειβάτες, οι οποίοι είχαν έλθει πιο μπροστά και τα δύο προαναφερθέντα καταφύγια ήταν γεμάτα. Ευτυχώς, παρά τις προβλέψεις του μετεωρολογικού δελτίου «περί βροχών και καταιγίδων», δε συνέβη τίποτα και ένας λαμπρός ήλιος, όλη την ημέρα του Σαββάτου (20 Ιουλίου, γιορτή του προστάτη των ορειβατών, Προφήτη Ηλία), συντρόφευε τους ορειβάτες.
  Η ορειβατική ομάδα του  Ε.Ο.Σ.Βόλου, έστησε τις σκηνούλες  της ανάμεσα σε δεκάδες άλλων  ορειβατών από όλη την Ελλάδα  και όλοι ντύθηκαν ανάλογα,  γιατί το κρύο στα 2.670 μέτρα  άρχισε να γίνεται αισθητό,  παρότι η ημέρα είχε ένα  λαμπρό ήλιο, που άρχισε να κρύβεται στις δυτική κορυφή του Ολύμπου, «Προφήτης Ηλίας».  Εκεί στην Κοιλάδα των Μουσών, λίγο πριν δύσει ο ήλιος, δίπλα από το καταφύγιο «Χρήστος Κάκαλος», όπου η Γραμματεία του Ε.Ο.Σ. Λιτοχώρου είχε στήσει μια ευρύχωρη σκηνή για πληροφορίες και για κέρασμα ένα μεγάλο λουκούμι, μια ομάδα χορευτών με τη συνοδεία πίπιζας και νταουλιού, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα, χόρεψε ελληνικούς χορούς, κάτω από το αυστηρό βλέμμα του Δία που καθόταν στον τραπεζοειδή όγκο της νότιας κορυφής στο «Στεφάνι». Μόλις όμως έπεσε ο ήλιος το κρύο έγινε διαπεραστικό και οι ορειβάτες αποσύρθηκαν στις σκηνούλες τους ή  κατέφυγαν στα δύο καταφύγια «Γιόσος Αποστολίδης» και «Χρήστος Κάκκαλος» για φαγητό ή για ένα αναψυκτικό. Η νύχτα άρχισε να πέφτει γλυκά και πυκνή ομίχλη να σκεπάζει τις γύρω κορυφές, ενώ ένα ολόλαμπρο φεγγάρι (όχι πανσέληνος) από το Αιγαίο Πέλαγος άρχιζε να φωτίζει το εκπληκτικό τοπίο του Ολύμπου. Λιγοστοί ορειβάτες  ντυμένοι με ζεστές φόρμες και σκούφους στο κεφάλι κινούνταν ανάμεσα στα δύο καταφύγια, μέχρι σιγά-σιγά να επικρατήσει απόλυτη ησυχία και γαλήνη στην Κοιλάδα των Μουσών, που έρχονται οι Μούσες και δίνουν γλυκό ύπνο στους ορειβάτες μέσα στις σκηνούλες τους, τυλιγμένους στους υπνόσακούς τους.
  Την Κυριακή το πρωί, 21 Ιουλίου 2013, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η 73η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντησης, που ήταν αφιερωμένη στα «100 χρόνια κατάκτησης του Ολύμπου»,  άρχισε με αγιασμό επάνω στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στην κορυφή «Προφήτης Ηλίας»(υψ. 2.789 μ.) και τους χαιρετισμούς  από τον αντιπρόεδρο και τη γενική γραμματέα της Ελληνικής  Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης και τους εκπροσώπους των ορειβατικών Σωματείων της Ελλάδας και, βέβαια, τελείωσε με το ψάλσιμο του Εθνικού μας Ύμνου από τους συγκινημένους ορειβάτες. Από τον Ε.Ο.Σ. Βόλου απηύθυνε χαιρετισμό ο Έφορος Ορειβασίας Κώστας Λαούδης, καλώντας τους ορειβάτες να επισκεφθούν το Πήλιο στη 2η Περιφερειακή Συνάντηση Θεσσαλίας, που θα πραγματοποιηθεί στα Χάνια του Πηλίου στις 27-28 Σεπτεμβρίου 2013. Επίσης ο Κυριάκος Σταθάκης μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Σ. Βόλου αναφέρθηκε για την εν ζωή παρουσία στο Βόλο (έχει σπίτι στη Λαμπηνού) του εγγονού του Ελβετού ορειβάτη Baud-Bovy ( Μπο-Μποβί), που «πάτησε το 1913 το Μύτικα μαζί με τον Κάκαλο και τον Frederic Boissona ( Φρεντερίκ Μπουασονά ).Το συγκινητικό σ’ αυτή την τελευταία εκδήλωση ήταν ότι παραβρέθηκαν δισέγγονα του Χρήστου Κάκαλου, που πρώτος πάτησε την κορυφή Μύτικας, ενώ ειπώθηκε ότι εκείνη τη στιγμή, πάλι δισέγγονα του Ελβετού ορειβάτη Ντανιέλ Μπο-Μποβί, που μαζί ανέβηκαν, βρίσκονταν στην κορυφή Μύτικας. Τι συγκυρία και τι συγκίνηση!
   Η ορειβατική ομάδα του  Ε.Ο.Σ. Βόλου, κατά την επιστροφή,  ακολούθησαν τη δεύτερη κλασική  διαδρομή από το Οροπέδιο των  Μουσών-Πέρασμα Γιόσου Αποστολίδη-Σκούρτα-Πετρόστρουγκα--Κόκκα-Μπάρμπα και τέλος Γκορτσιά ( υψ.980 μ.).Η διαδρομή αυτή είναι λίγο μακρύτερη, αλλά μετά τη Σκούρτα (υψ.2.475 μ.), τον περισσότερο χρόνο περπατάς κάτω από πεύκα, γιγάντια ρόμπολα και πανύψηλες οξυές, που θυμίζουν τα δικά μας Χάνια.  Ο χρόνος για έναν μέσο ορειβάτη είναι περίπου 6-7 ώρες, αφού κι αυτή έχει ένα δύσκολο-δύσβατο σημείο, το «Πέρασμα του Γιόσου Αποστολίδη». Σημειωτέον ότι εδώ και δυο χρόνια στη θέση «Πετρόστρουγκα», περίπου στο μέσο της διαδρομής, λειτουργεί καταφύγιο, που το διαχειρίζεται η Ομάδα Διάσωσης. Τα μέλη του Ε.Ο.Σ. Βόλου Κώστας Λαούδης, Κυριάκος Σταθάκης, Αναστασιάδης Φίλιππας με το 10χρονο γιο του Ανδρέα και το 12χρονο φίλο του Κόη Ανδρέα, Βασιλειάδης Σταύρος, Γκαντίνας Νίκος με τη σύζυγό του Καίτη, Δάρλα Μαρία, Κασσανδρινός Πέτρος,  Κονταξής Γιάννης, Κρυβοσίδης Χρήστος, Πέτρου Δημήτριος, Χαμογεώργος Χαρίλαος και ο υπογράφων το σημείωμα αυτό, πήραν το δρόμο της επιστροφής, πανευτυχείς και ενθουσιασμένοι, που αξιώθηκαν να συμμετάσχουν σ’ αυτή την ιστορική  73η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση.
                                                                                Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς
                                                                               Μέλος του Ε.Ο.Σ.Βόλου